Οι οικονομολόγοι Ντέιβιντ Κάρντ, Τζόσουα Ανγκριστ και Γκουίντο Ιμπενς κέρδισαν το Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών για το 2021 για το έργο τους να χρησιμοποιήσουν πειράματα που βασίζονται στην πραγματική ζωή ώστε να κατανοήσουν τις αιτιώδεις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής και άλλων γεγονότων.
Τα πειράματα αυτά, γνωστά και ως φυσικά πειράματα, χρησιμοποιούν καταστάσεις της πραγματικής ζωής για να αναλύσουν τις επιπτώσεις που έχουν οικονομικές συνθήκες σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για μια προσέγγιση που έχει εξαπλωθεί σε άλλους τομείς δραστηριότητας και έχει φέρει επανάσταση στην εμπειρική έρευνα.
Για παράδειγμα, ένα τέτοιο φυσικό πείραμα από τον καναδό οικονομολόγο Καρντ σχετικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού στην Πολιτεία Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ στις αρχές της δεκαετίας του 1990 ώθησε τους ερευνητές να αναθεωρήσουν την άποψή τους ότι τέτοιες αυξήσεις αποδοχών θα πρέπει πάντα να οδηγούν σε πτώση της απασχόλησης.
«Τα φυσικά πειράματα υπάρχουν παντού» δήλωσε η Εύα Μορκ, μέλος της Επιτροπής Βραβείων Νομπέλ για τις Οικονομικές Επιστήμες, σε συνέντευξη Τύπου για τον αντίκτυπο που είχε η μέθοδος σε όλες τις κοινωνικές επιστήμες.
«Οι φετινοί βραβευμένοι στις οικονομικές επιστήμες απέδειξαν ότι πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα της κοινωνίας μπορούν να απαντηθούν» ανέφερε η Σουηδική Ακαδημία στο Twitter. «Η λύση τους είναι να χρησιμοποιούν φυσικά πειράματα-καταστάσεις που προκύπτουν στην πραγματική ζωή και μοιάζουν με τυχαία πειράματα» συμπλήρωσε η Σουηδική Ακαδημία μετά την ανακοίνωση των ονομάτων των νικητών.
Οι νομπελίστες, πλέον, έχουν ειδικευτεί σε τέτοιες αναλύσεις και μεθοδολογίες και ο Καρντ χρησιμοποίησε αυτή την προσέγγιση για να αντιμετωπίσει βασικά ερωτήματα στα οικονομικά της εργασίας, όπως οι επιπτώσεις των πολιτικών κατώτατου μισθού και της μετανάστευσης. Πρόκειται για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια που το βραβείο δίνεται με επίκεντρο τις πραγματικές εφαρμογές του κλάδου της οικονομίας στην κοινωνία.